Home Nieuws Contact Nieuwsbrief Vragen Online
Profiel
Debiteurenbewaking
en -beheer
Pré incasso-diensten
Incasso
Bemiddeling
Juridisch advies
Procedures en
vonnissen
Wat kost incasseren
via Bosschaart
Incasso & Advies?
Waarom ons kantoor?
Conclusie
Kosten jurist bij ontslag aftrekbaar

De kosten van een advocaat bij ontslag moeten aftrekbaar worden voor werknemers. Dat zegt de advocaat-generaal van de Hoge Raad in een zwaarwegend advies voor vijf zaken.

De advocaat-generaal vindt het buiten proporties als aftrek onmogelijk blijft. Als de Hoge Raad het standpunt overneemt, kunnen werknemers de advocaatkosten weer aftrekken van de belasting.

Tot 2001 konden werknemers de kosten van hun advocaat aftrekken van de loonbelasting. Maar bij de herziening van het belastingstelsel in dat jaar zijn zo veel mogelijk aftrekposten geschrapt, waaronder ook dit soort kosten. Het gaat om tienduizenden zaken per jaar, waarvan circa 15.000 daadwerkelijk tot een stevige rechtszaak komen. Maar ook aan de pro-formazaken die snel worden afgehandeld, komen vaak advocaten te pas. Zij onderhandelen tussen werknemers en werkgevers.

'Een cliënt kan zo euro 5000 à euro 10.000 kwijt zijn. Voor cliënten is de aftrekbaarheid van zeer groot belang', zegt Petra Charbon, secretaris van de Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten. Het uurtarief van arbeidsrechtadvocaten begint bij ongeveer euro 200 per uur, exclusief btw. Bij de vijf zaken van de Hoge Raad gaat het om gemiddeld euro 4669 aan juridische kosten. Charbon verwacht niet dat het aantal rechtszaken straks verandert.

Advocaat en belastingdeskundige Gerard van Westen van kantoor Stibbe stelt dat een positieve uitspraak van de Hoge Raad een 'bommetje' onder het systeem kan betekenen. 'Als die het advies van de advocaat-generaal overneemt, zullen waarschijnlijk nog meer kosten aftrekbaar worden die nu alleen door werkgevers - belastingvrij - kunnen worden vergoed.'

Fiscalist Eric Dankaart van PricewaterhouseCoopers wil zover nog niet gaan. Hij vindt het opmerkelijk dat de advocaat-generaal de mogelijkheid voor aftrekbaarheid van sommige kosten in de loonbelasting heeft heropend. In 2005 gaf de Hoge Raad niet thuis.

'De advocaat-generaal ziet, naar mijn mening terecht, een verschil tussen de verschillende kostensoorten', aldus Dankaart. Hij houdt er echter rekening mee dat de Hoge Raad de redenering van de advocaat-generaal overneemt maar daar vervolgens geen consequentie aan verbindt. 'Dan wordt het overgelaten aan de wetgever hier wat mee te doen.' Het kan algauw een jaar of langer duren voordat de Hoge Raad zich uitspreekt.
<< Terug
T (0345) 55 89 88
F (0345) 55 83 54
E info@bosschaart-
   incasso.nl